29.06.2023

Hoe houd je verschillende vestigingen van je bedrijf altijd boekhoudkundig op een lijn?

Een bedrijf dat niet in één of andere fase van transformatie zit, lijkt tegenwoordig bijna een uitzondering te worden. Op welke manier ook: de slagkracht moet optimaal zijn en blijven. De ogen op vandaag en morgen, binnen én buiten de grenzen. Meer en meer ondernemingen vinden mekaar in deze ambitie door acquisitie of overname, uitbreiding of internationalisering. Deze groei vergroot ook de complexiteit van de bedrijfsomgeving en de administratie. Hoe krijg je als CFO al deze – oorspronkelijk verschillende – entiteiten (en werkwijzes) onder één boekhoudkundige vlag?

De sleutel voor een doeltreffende en gestandaardiseerde aanpak ligt bij een eenduidige masterstructuur.

Proactief structureren vermijdt eindeloos frustreren

Nog veel te veel administratieve teams kampen met (onnodig) veel werk om op het einde van elke maand de resultaten klaar te hebben. Klopt er iets niet, dan is het nog vaak met potlood en papier op jacht naar de fout. Met verschillende divisies of locaties binnen dezelfde bedrijvengroep verhogen het risico én de extra energieverspilling exponentieel. Om maar te zwijgen van de frustratie.

Door niet te wachten en zo snel mogelijk een proactieve masterstructuur te installeren, wordt de boekhoudkundige werkwijze tussen alle entiteiten gesynchroniseerd en afgestemd op een nog grotere toekomst. Met een vergelijkende en geconsolideerde aanpak voor maximale efficiëntie.

Wat maakt een goede masterstructuur?

Zoals elk geslaagd plan begin je het best met denken voor je doet. Bepaal met de key stakeholders wat de belangrijkste factoren zijn om de aanpak over de verschillende entiteiten samen te brengen:

  • wat zijn de noden en wensen van elke divisie?
  • hoe stem je alles op elkaar af?
  • welke rekeningstelsels worden er gevolgd?
  • over welke boekhoudsperiodes spreken we?

Met de experts van RACS  als extra kijk van buitenaf kan dit snel en zonder veel inspanning. Dankzij onze diepgaande ervaring met organisaties en transformatie naar één structurele master, stellen we de prioriteiten op punt en richten we de opbouw zo efficiënt mogelijk naar wat echt nodig is. Met voldoende ruimte voor uitbreidingen op lange termijn.

RACS software centraliseert, optimaliseert en automatiseert

De financiële software van RACS biedt een betrouwbare ruggengraat voor de boekhouding van verschillende entiteiten binnen hetzelfde bedrijf. Ze garandeert niet enkel een uniforme master met bijhorende eenduidige werking; ze zorgt er ook voor dat repetitieve taken geautomatiseerd worden. Komt er een entiteit bij, dan werkt die met één druk op de knop volledig hetzelfde als alle anderen. Het resultaat: efficiëntie, tijdswinst en verlaagde werkdruk voor het team; een beter geconsolideerd overzicht voor de CFO. Een win-win situatie voor iedereen.

Hoe geeft de software van RACS financieel werk nog meer inhoud, met minder druk? Lees zeker ook deze blog.

Wil je met de experts van RACS bekijken hoe je één masterstructuur kan implementeren in jouw bedrijfsomgeving?

Contacteer ons op +32 (0)3 230 15 55 voor een afspraak.